Saturday, September 25, 2010

TOPLU İĞNE KADAR MANTIĞI YOK!...

Resme bakıyorum, aslında güleceğim geliyor.
Bir sürü beyaz toplu iğne kafası var sanki.
Beyaz beyaz arap kıyafetleri içerisinde yüzlerce erkek.
Ne yaptıkları ilk bakışta belli olmuyor.
Haberin detayına baktığınızda anlıyorsunuz.
Meğersem düğün varmış. Kendi düğünleri. Tabi resimde hiç kadın görmediğiniz için bu resmin bir düğün karesi olduğunu anlamamanız normal.
Riyad’ta yapılan toplu bir düğün bu. Tam 818 erkek Riyad Valisi sponsorluğunda evlendirilmiş. Erkekler bizzat hazır bulunmuşlar düğün törenlerinde, kadınlar da gıyabında evlenmişler. Kendi düğünlerinde yoklar.
Ama erkekler düğün boyunca yiyip içip eğlenmiş. Damat damata takılmışlar. Bekarlığa veda partisi tadında düğün. Ne hoş.
Kadınlar haremlikte kendi aralarında eğlendiler mi bilmiyorum. Bu detay verilmemiş. Ama nikah esnasında kendi ağızlarından kabul ediyorum bile diyememişler, eğlenseler ne olacak.
Garip geliyor ne bileyim. Bana camide haremlik selamlık olması da garip geliyor. Kadınların ön safta cenaze namazı kılamaması da.
Hep arkada, hem ikinciden bile geri bir planda bırakılmaları, bana Müslümanlık’ın şartı gibi gelmiyor. Fani bazı kulların, muhtemelen çok iyi bildiğini sanan din bilginlerinin din adı altındaki kendi fikirleri. Tamamen geleneksel, göreneksel, böyle gelmiş böyle gider mantığı.
Hepsini bir kenara bıraktım.
Neden kadınlar kendi düğünlerinde eşleriyle ve tüm sevdikleriyle eğlenemiyorlar. Dışarıda gezmeleri sakıncalı, flört haram ama evleniyor artık ya, nikahı da mı düğünü de mi yasak! Hadi şahitlikleri kabul görmüyor, kendi adlarına bir şeyi kabul etmek de mi haram. Allah’ın huzurunda nikahlanıyorlar daha ne olsun. Düğün gelinin olayıdır bir kere, güzelce kıyafetini giysin, nikahının düğününün tadını çıkarsın, kurallar elverdiğince. Ama belli ki Arabistan’da gün yine erkeklerin günü.
Yoksa erkekler kendilerine mi güvenemiyorlar, nikahı kıyılırken başkasının yeni eşine gözü kayar diye. Tehlike toptan bertaraf ediliyor. Şahane!
Suudi hükümeti çiftlere iki günlük balayı da hediye etmiş. Allah bilir o tatile de sadece erkekler gidiyorlardır, nasılsa kadınlar evde oturup gıyabında balayı yaparlar.
Hatta evlilik hayatları da gıyabında olsun. Gıyabında yemek, gıyabında temizlik, gıyabında kadınlık görevleri!!!, gıyabında çocuk.
Madem nikahlar gıyabında kıyılabiliyor, bu işler de gıyabında pekala yapılabilir, Arap erkekleri bir denesin bakalım, bir zahmet....!
Related Posts with Thumbnails