Thursday, February 5, 2009

DOKUNMA HAFIZASI

Bir anda burnumuza gelen bir kokunun bizi bir anda çok ama çok eskilere götürdüğünü biliyoruz.
Öğrenciliği, gittiğiniz bir tatili, eski sevgiliyi, eski evinizi hatırlarsınız birden. Bu koku parfüm de olabilir., bir eşya kokusu, o mekanın kendine has kokusu da olabilir.
Bunu burun hafızası olarak tanımlayabiliriz.
Şarkı hafızası da var, eski bir melodiyi duyunca o şarkıyı sıklıkla dinlediğiniz günleri hatırlamak da denebilir buna.
Geçenlerde bir numaralı araştırma ve eğlence kaynağım ekşi sözlükte bir şeyler okurken el hafızası diye bir kavramla karşılaştım. Ve ben bunu daha önce nasıl akıl edemedim diye de bayağı bir hayıflandım kendi kendime.
Dokunduğunuz şeye dokuduğunuz an hissettiklerinizi hatırlayıp sonra da o zamanın görüntüsüyle bu hissi birleştirmek. Biraz konsantre olunca da düşünürken dokunuyormuş gibi hissetmek, o ana geri dönmek.
Biraz beyni kandırıp bir nevi geçmişe yolculuk yapıyorsunuz. Bir de gözleriniz kapattınız mı tamamdır.
İlk aşkınızın elini tuttuğunuz an, ne zamandır almak istediğiniz bir eşyaya ilk dokunduğunuz an, yeni arabanızın direksiyonunu ilk kavradığınız an, köpeğiniz ilk eve geldiğinde başını okşadığınız an, ilk maaşınızı elinize aldığınız an.
Bu böyle uzar gider. Dikkat etmesek de görmek, duymak kadar önemli bir şey dokunmak da. Çoğu zaman görmek ya da duymak kadar önemsemiyoruz dokunmayı belki de.
Her an bir şekilde bir şeylerle temasımız olduğu için olabilir. Sıradan geliyor.
Ama istediğimiz şeye elini uzatıp hiçbir şey hissedemediğini düşününce insan garip oluyor.
Sıcak ekmekten elini yakmak, soğuk bir bardak bir kolayı kapıp bir dikişte içmek. Bunların sıcağı ya da soğuğunu hissetmeyince yine aynı keyif alınır mı acaba?
Ya da insan sevdiklerine sarılmayınca, elinden tutmadıkça sevgisini yeterince ifade edebiliyor mudur? Severken hep atlanan bir noktadır dokunmak, ama bakın onun da bir hafızası var. Hatırlamak ve hatırlanmak isteyene...
Bu dokunma hafızası koku ve şarkı hafızasıyla da birleşip sizi hatırladığınızda içiniz burkan zamanlara götürürse hay bu kokuya da, şarkıya da denmez mi peki? Denir vallahi ne diyeyim... Şimdi sevdiği şarkıyı açıp, o eski parfümü de sıkıp çok geçmişe gidip de dönemeyenleriniz olursa ben karışmam söyleyeyim...:)
Related Posts with Thumbnails